nieuws

nieuws

Zijn we in 2030 volledig Solar-Powered?

04 July 2016

In de indrukwekkende uitzending van VPRO’s Tegenlicht van 13 maart 2016 “Doorbraak van duurzaam” wordt verteld over het “tipping point” voor zonne-energie…Traditionele opwekking van elektriciteit in centrales met gas wordt vervangen door opwekking met behulp van zonnepanelen. Waarom? Omdat het goedkoper is!!

In de meest zonnige gebieden wint zonne-energie het inmiddels op prijs van fossiel, zonder hulp van subsidies! Het aantal regio’s waar dit mogelijk is stijgt in rap tempo. Gelijktijdig zien we investeerders en financiële instellingen zonne-energie omarmen, zodat verdere opschaling en kostprijsverlaging mogelijk is. In deze nieuwe situatie wordt groei van de technologie niet meer bepaald door subsidiepotjes en fiscale regeltjes, maar gaat zonne-energie op “eigen kracht” verder. Wat dit exact betekend weet niemand, maar dat het de wereld op zijn kop gaat zetten is zeker!

Omdat we in Nederland minder zon hebben is het hier nog niet zover. Voorlopig hebben we nog even te stellen met de grillen van “Den Haag”. Zo komt 2017, hét moment waarop het salderen geëvalueerd gaat worden, snel dichterbij. Gezien de omvang van de misgelopen belastinginkomsten, zal de regeling op zijn minst flink versoberd worden. Ongeacht de precieze uitkomst zijn de krantenkoppen (en resulterend marktsentiment) wel te voorspellen: “Bezitter zonnepanelen krijgt deksel op zijn neus!”, “Rendementen zonne-energie lager dan verwacht!”, “Beloofde besparing zonnepanelen niet waargemaakt!”

Indien we het succes van zonne-energie voor Nederland de eerstkomende jaren willen waarborgen, zullen we ons als branche per direct moeten gaan richten op de nuttige inzet van zonnestroom en optimalisatie van het eigen gebruik. Het huidige business-model dat gericht is op het creëren van financieel rendement op basis van belastingvoordeel is gefundeerd op drijfzand. Als we er in slagen zonne-energie slim in te zetten en zo grote besparingen kunnen creëren in infrastructuur kan zonne-energie ook in Nederland snel gaan.

Graag helpen we je in onze opleidingen met je business! Met name onze nieuwe opleiding Solar-Storage & Optimization speelt in op de actuele ontwikkelingen. Als het aan ons ligt zijn we vóór 2030 al Solar-Powered, ook in Nederland!