Nieuws

10 mei 2016

Zijn we in 2030 volledig Solar-Powered?

In de indrukwekkende uitzending van VPRO’s Tegenlicht van 13 maart 2016 “Doorbraak van duurzaam” wordt verteld over het “tipping point” voor zonne-energie…
Traditionele opwekking van elektriciteit in centrales met gas wordt vervangen door opwekking met behulp van zonnepanelen. Waarom? Omdat het goedkoper is!!

In de meest zonnige gebieden wint zonne-energie het inmiddels op prijs van fossiel, zonder hulp van subsidies! Het aantal regio’s waar dit mogelijk is stijgt in rap tempo. Gelijktijdig zien we investeerders en financiële  instellingen zonne-energie omarmen, zodat verdere opschaling en kostprijsverlaging mogelijk is. In deze nieuwe situatie wordt groei van de technologie niet meer bepaald door subsidiepotjes en fiscale regeltjes, maar gaat zonne-energie op “eigen kracht” verder. Wat dit exact betekend weet niemand, maar dat het de wereld op zijn kop gaat zetten is zeker!

Omdat we in Nederland minder zon hebben is het hier nog niet zover. Voorlopig hebben we nog even te stellen met de grillen van “Den Haag”. Zo komt 2017, hét moment waarop het salderen geëvalueerd gaat worden, snel dichterbij. Gezien de omvang van de misgelopen belastinginkomsten, zal de regeling op zijn minst flink versoberd worden. Ongeacht de precieze uitkomst zijn de krantenkoppen (en resulterend marktsentiment) wel te voorspellen: “Bezitter zonnepanelen krijgt deksel op zijn neus!”, “Rendementen zonne-energie lager dan verwacht!”, “Beloofde besparing zonnepanelen niet waargemaakt!”

Indien we het succes van zonne-energie voor Nederland de eerstkomende jaren willen waarborgen, zullen we ons als branche per direct moeten gaan richten op de nuttige inzet van zonnestroom en optimalisatie van het eigen gebruik. Het huidige business-model dat gericht is op het creëren van financieel rendement op basis van belastingvoordeel is gefundeerd op drijfzand.

Graag helpen we je in onze opleidingen met je business! Met name onze nieuwe opleiding “Solar-Storage & Optimization” speelt in op de actuele ontwikkelingen.

Ook krijg je op “The Solar Future ’16” (26 mei jaarbeurs Utrecht) uitgebreid inzicht in bovenstaande thema’s. Spraakmakende sprekers zijn onder andere Michael Liebreich (Bloomberg New Energy Finance) en Mike Eckhart (Citi Group). Als relatie van SwitchSolar ontvang je 10% korting.

| Overzicht |