Switch2Solar is hét kenniscentrum voor zonne-energie in Nederland.

In 2009 zijn wij als eerste aanbieder in Nederland gestart met het geven van specialistische opleidingen over zonne-energie. Wij zijn er voor iedereen die iets met zonne-energie heeft of er iets over wil weten. We verbinden, delen kennis en leren u de juiste vaardigheden.

Switch2Solar biedt een breed scala aan opleidingen. We detacheren solar specialisten en u kunt bij ons terecht voor advies met betrekking tot zonnepanelen en installaties. In onze online kennisbank (op deze website) leveren we direct bruikbare informatie (solar-encyclopedie, solar-events, vakliteratuur, vakbladen & software). En op ons solar platform komt u in contact met waardevolle business-partners.

Switch2Solar is lid van Holland Solar en Zon.

Onze klanten

Switch2Solar heeft voor onder andere de volgende organisaties (in-company) opleidingstrajecten verzorgd:

Aanbevelingen

Ignace Boreel, SolarProf
Switch2Solar geeft de opleidingen tot geregistreerd Solar-Specialist. De best aangeschreven cursus in de branche. Alle ins en outs komen aan bod! De achtergronden, techniek, maar vooral ook de diverse opbrengst berekeningen in kWh en Euro’s. Er wordt rekening gehouden met alle details zoals vervuiling, schaduweffecten tot en met het Rayleigh effect aan toe. Is het nou de moeite waard om hier duizenden euro’s in te steken voor je organisatie? Bij SolarProf was de terugverdientijd van de cursus 2 weken! Voor een potentiële klant wisten wij nú de fiscale voordelen voor hem exact uit te rekenen, die ongeveer net zo groot bleken als zijn hele investering van € 40.000. Na bevestiging van zijn eigen accountant kregen wij direct de opdracht getekend retour. Investeren in de cursussen van Switch2Solar is voor ons bedrijf tot nu toe de beste investering geweest.

David Bakhuizen, Gemeente Den Haag
Gemeenten krijgen op het moment veel vragen over zonnepanelen en zonne-energie, van het verstrekken van subsidies tot vragen voor vergunningen, je wordt geacht deze vragen te kunnen beantwoorden. Buiten deze vragen is het naar mijn oordeel ook belangrijk dat de achterliggende kennis mbt zonne-energie bij de ambtenaar bekend is. Want wat is het nu eigenlijk, wat heb je ervoor nodig, is je dak wel geschikt en wat is bijvoorbeeld een postcoderoos?
Om mijn kennis mbt zonne-energie op peil te krijgen heb ik via Switch2 Solar de opleiding gevolgd tot Solar Specialist. Duidelijke uitleg, prettige sfeer, kleine klassen en naast de theorie ook veel ruimte voor de praktijk. Een aanbeveling waard!

Anne Beun, Hoppenbrouwers Techniek (over PV*SOL-Design)
De cursus PV*SOL ontwerpen is mij erg goed bevallen! Ik had op het werk van te voren al wel eens gepuzzeld met het programma maar ik merkte dat er meer mogelijk was dan dat ik kon. Tijdens de cursus heb ik leuke mogelijkheden in het programma ontdekt en geleerd. Wel adviseer ik iedereen die de cursus doet om van te voren eens met het programma te spelen.

Roel Heeffer, Free Solar Shop (over ‘Solar-Sales’)
De cursus heeft een goede opbouw en is inspirerend, dit komt zeker ook door de enthousiaste trainer. Heb in één dag echt veel geleerd.

Job van der Kroft, Teammanager Nuon Sales Force VAS
De training van Switch2Solar gegeven door Emiel Ponte geeft in kort tijdsbestek een compleet inzicht in de wereld van zonne-energie. Emiel weet de groep van begin tot eind te boeien door zijn ontspannen manier van vertellen. Een absolute aanrader!

Karin van den End, Elize Energie (over ‘Solar-Sales’)
Een praktijkgerichte cursus, volledig toegepast op zonne-energie. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit zoveel aantekeningen heb gemaakt. De rollenspellen waren prettig en leerzaam. Een aanrader!

Johan Boekholt, Projectmanager PV, Fudura BV, Enexis
Fudura, onderdeel van Enexis, is op verschillende manieren bezig met de overgang naar meer duurzame energie. Wij zien veel kansen om de energietransitie vorm te geven en verder te helpen. Dat past bij onze maatschappelijke rol. Zonnepanelen zijn daarbij een veelbelovende duurzame energiebron. Switch2Solar heeft voor ons meerdere op maat gesneden trainingen verzorgt, met als doel ons inzicht te verbreden en te verdiepen rondom de zakelijke markt. Op alle fronten (markt, techniek, business modellen, fiscalteiten, etc.) had de trainer de kennis in huis die we zochten. De coöperatieve houding, tijdens de voorbereiding en tussen de trainingen door, heeft de waarde van de trainingen zeer zeker vergroot.

René Compier, One Stone Solar
In het licht van de turbulente markt waarin de zonne-industrie zich bevindt, dragen de heldere cursussen bij aan de professionalisering van de PV-branche. Switch2solar verzorgt prima opleidingen voor bedrijven en personen die actief zijn in de photovoltaïsche zonne-energie wereld. Een echte aanrader voor iedereen die zich bezig houdt met de PV branche!

Jos Eeuwes, Energie Alternatief (over ‘Solar-Sales’)
Door de praktische technieken leer je van elkaar. Er zitten veel onderwerpen in waar je direct iets mee kan. Absoluut een nuttige opleiding.

Théophile Léonard Djimtche, Eigenaar directeur van DJIM-TEC
Ik heb bij Switch2Solar een opleiding Photovoltaïsche zonne-energie gevolgd. Een heel interessante opleiding. Emiel Ponte is een inspirerende docent. Hij weet waar hij het over heeft. Hij heeft heel veel ervaring met zonne-panelen. Als men iets wil leren over zonne-energie, dan moet men bij Switch2Solar zijn.

Tomasz Wojnowski, Solar Clarity (over ‘Verkopen met nieuwe energie’)
Goede cursus, waar ik direct al handel mee heb kunnen behalen. De trainer weet precies de vinger op de zere plek te leggen en geeft hier een positieve draai aan. Oplossingsgericht en direct toepasbaar. Nuttig voor iedereen die klanten in zonne-energie heeft.

Martin Weerdenburg, Directeur WHC, Weerdenburg Huisvestings Consultants
Op woensdag 21 maart 2012 heeft de heer Emiel Ponte van Switch2Solar voor Weerdenburg Huisvesting Consultants (WHC) b.v. te ’s-Hertogenbosch de workshop “De zin en onzin over zonne-energie” (PV-cellen) verzorgd. Onderwerpen van de workshop waren oa:
-Werking
-Technologieën
-Systeemonderdelen
-Begrippen en vaktermen
-Meten van rendement/resultaten
-Aansluiting
Tijdens de workshop werd naast het bespreken van deze onderwerpen ook tijd besteed aan het maken van berekeningen, het stellen van vragen en uiteraard discussie. Aan deze workshop hebben diverse opdrachtgevers van WHC en onze eigen consultants deelgenomen, die na afloop zeer enthousiast waren. Kortom: het was een leerzame en geslaagde workshop voor iedereen.

Harry Trebels, CPO at AB Systems
Very well organised basic course. Knowledge gained in this course made to good use during start up of our sister company Sunfos.

Piet Nieuwendijk, owner at akna-energy
Goede organisatie en kennis van zaken. Blijft ook na de cursus beschikbaar voor vragen.Heb er veel van geleerd.

Gerard Vos, Hoofdredacteur Duurzaam Gebouwd
Niet alleen de plussen van solar worden in deze basiscursus benoemd, ook de minnen komen aan bod. En dat siert Switch2Solar. Een uitstekende dag waarin mijn kennis over PV weer wat verder werd uitgebreid. De cursus wordt met passie gegeven en dat is terug te zien aan de deelnemers, die enthousiast met de rekenmodellen aan de slag gingen. Een aanrader!

Peter Dekkers, AWS Warmte en Koeltechniek
De cursus is voor mij zeer interessant geweest. Zeker omdat het om volledige nieuwe materie gaat. Ik heb er andere inzichten door gekregen en kan op een beter niveau meepraten over pv. De basis is gelegd en ik ben nieuwsgierig geworden om mijn kennis nog verder uit te breiden.

Sabine Berndsen, Bureau Berndsen, Architecten Aan de Maas
Als architect ben je in bouwprocessen “de spin in het web”. Naast het enthousiasmeren en overtuigen van de opdrachtgever om te investeren in duurzaamheidsmaatregelen is het dikwijls ook nodig om de installatie-adviseurs mee te krijgen in een vroegtijdig stadium. De cursus biedt handvaten om beide met nog meer overtuiging en kennis van zaken te doen. Met de aangereikte kengetallen en rekenregeltjes kan ik nu snel een richting aangeven en daarmee al in het begin van het ontwerpproces keuzes onderbouwen en het gebruik van PV integreren in mijn ontwerp.

Gerrit van Putten, Antecy
In april 2011 was ik deelnemer aan de basiscursus PV, deze basiscursus is zeer geschikt voor mensen die vanuit eigen interesse of vanwege hun werk meer willen weten over de opkomende solar industrie. In klein groepsverband kan een ieder zijn zegje doen en zijn vragen stellen. Met behulp van een door de cursusleider geschreven informatiemap wordt van a tot z alles verteld en uitgelegd over de huidige klimaatproblematiek, de energie intensiteit van de zon, subsidies, de werking/opbouw van een zonnecel, autonoom/net gekoppelde systemen, de beschikbare soorten panelen met specifieke eigenschappen en informatie waarbij op gelet moet worden bij het ontwerpen en plannen van een installatie met de bijbehorende berekeningen. Na afloop van de cursus krijgt men nog nieuwe berekeningen mee naar huis welke na verloop van tijd telefonisch worden besproken. Kortom, een zeer interessante en leerzame cursus.

Natascha Spanbroek, Sequence Projectmanagement
Op 16 september 2010 deed ik de basiscursus PV bij Switch2solar. Als zelfstandig adviseur voer ik de laatste tijd regelmatig opdrachten uit op gebied van klimaat en energie, daarnaast ben ik van plan privé PV panelen te plaatsen. Een dubbele motivatie om mee te doen. De cursus had ik samen met een architect en een hoofd van een gemeentelijke afdeling bouw en woningtoezicht, een kleine groep maar wel met verschillende achtergrond en invalshoek (altijd leerzaam!). De cursus geeft je in korte tijd veel info: van rekenwerk tot nieuwe ontwikkelingen en van technische specificaties tot rol van de overheid. Door de kleine groep is de grote hoeveelheid informatie goed te behandelen en is er veel ruimte om persoonlijke vragen en ervaringen te delen. Kortom een prima cursus als je meer wilt weten over PV.