nieuws

nieuws

Op Curaçao straks ook InstallQ-erkende PV-installateur

12 December 2023

Dennis van Donselaar woont al 14 jaar op Curaçao. Hij volgde bij Switch2Solar drie opleidingen en rondde deze binnen 5 weken af; Solar-Specialist, Solar-Topfitter en Solar-Inspector. Tevens ronde hij het examen ‘Werkverantwoordelijke’ ten behoeve van de InstallQ erkenning met succes af. Met het behalen van zijn certificaat wil hij de eerste InstallQ-erkende PV-installateur op Curaçao te worden.

Op Curaçao zijn de energiekosten al jaren hoog. Het aantal zonuren is ook ongekend hoog, dus zonne-energie kan een mooie oplossing zijn. Dennis besloot na wat speurwerk een off-grid pv-installatie aan te laten leggen. In verband met de verzekering moest hij de installatie uitbesteden, dat was hét moment dat hij getriggerd werd.

Dennis van Donselaar, een ondernemer die van aanpakken weet, heeft zich verder verdiept in de PV-branche en vervolgens besloten het roer om te gooien en zich deze interessante materie eigen te maken. In 2024 richt hij zijn eigen installatie- en adviesbureau op.

Op Curaçao worden geen opleidingen aangeboden. Op internet viel zijn oog al snel op Switch2Solar. Tijdens een telefonische afspraak met Emiel Ponte besloot hij voor een uitgebreid programma opleidingen te gaan en ging zijn eigen uitdaging aan: hij stelde zich ten doel om binnen vijf weken drie opleidingen af te ronden.

En zo logt hij eind oktober met een tijdsverschil van 5 uur in op de online opleiding Solar-Specialist. Na deze online opleiding verruilt hij zijn tropische locatie voor het momenteel koude Nederland om de rest van de lessen klassikaal bij te wonen in Lexmond.

De lessen waren best pittig, vond Dennis. Er wordt in een vrij kort tijdbestek veel stof behandeld en als econoom heb ik helaas geen elektrotechnische achtergrond, dus het was echt aanpoten. Het was fijn om de online lessen nog eens terug te kunnen kijken, maar de cursusboeken van de andere lessen zijn ook goede naslagwerken. Vanzelfsprekend worden er veel Nederlandse wetten en regelingen besproken, die voor mij vrijwel allemaal nieuw zijn. Ook ontdekte ik dat mijn eigen installatie slimmer kan, dat ga ik bij thuiskomst direct veranderen.

Ik vond het fantastisch om te ervaren hoe ik op Switch2Solar kon bouwen. Zij stonden altijd klaar om mij te helpen met mijn vragen. Ik kijk op een intensieve maar fijne tijd terug. Het mooiste is natuurlijk dat ik weer naar huis ga naar mijn vrouw en kind mét mijn diploma’s op zak. Klaar om als InstallQ-erkend bedrijf de solar wereld op Curaçao te professionaliseren.