nieuws

nieuws

Salderen ten einde…? 4 tips voor new business

14 November 2016

In oktober werd bekend dat minister Kamp de evaluatie van de salderingsregeling in gang heeft gezet. Voor het einde van dit jaar moet deze voltooid zijn. Het bericht ging gepaard met de opmerkingen dat ‘de saldering goed loopt’ en dat ‘indien de regeling verandert er een nette overgangsregeling komt voor mensen die al zonnepanelen hebben”. Gerustgesteld? Wij in ieder geval niet!

Nog steeds verkoopt de markt business-cases die volledig afhankelijk zijn van salderen. Bij een particulier die zijn elektrische verbruik zelf opwekt met zonnepanelen wordt de opbrengst gemiddeld 53% lager als salderen wegvalt! Indien we braaf afwachten, kan Den Haag ons teleurgestelde klanten, negatieve publiciteit en een wegvallende markt gaan bezorgen. Ook bij een ‘nette overgangsregeling’…

4 tips om deze bedreiging in new business om te zetten
Als salderen vervalt of wordt beperkt, moet de opgewekte zonne-energie zó worden ingezet dat het de meter niet meer passeert. Dit betekent dat zowel de opwek en het gebruik gemanaged en op elkaar afgestemd dienen te worden. Dit vraagt een andere benadering van aanbieders.

1.Ga op waarde concurreren
Tot op heden is solar een hit-and-run markt en gaat het over snelle verkoop, volume en de goedkoopste aanbieding. Indien salderen wegvalt zijn inventarisatie bij de klant, onderbouwd advies, kwalitatief systeemontwerp en slimme producten noodzakelijk om een renderende installatie aan te bieden.

2.Verkoop een investering met een zeker rendement
De huidige business-case is afhankelijk van de mogelijkheid tot salderen en is daarmee een risicovolle investering. Als je een integrale oplossing verkoopt waarbij opwek en gebruik matchen, dan is dit een investering met een zeker rendement!

3.Profileer jezelf als adviseur
Om opwek en gebruik van energie af te stemmen is analyse- & advieswerk noodzakelijk. Dit kan als separate dienst verkocht worden, maar ook als onderdeel van je aanbod.

4.Verkoop additionele producten
Led verlichting, energiemanagement-systemen, meters, accu’s, warmtepompen, ir-verwarming, etc. zijn allemaal producten die kunnen bijdragen aan een optimale energiehuishouding en dus passen in een totaal aanbod met zonnepanelen!

Schrijf je nu in voor onze opleidingen Solar-Storage & Optimization en PV*SOL-design zodat je deze kansen kunt verzilveren!