news

news

Hoe SOLAR de wereld gaat veranderen!

22 March 2018

‘Soms moet je naar het verleden kijken om je een beeld van de toekomst te kunnen vormen.’

De informatie-evolutie

In de middeleeuwen had de geestelijke en de adellijke elite het voor het zeggen. Kerk en adel konden lezen en schrijven en hadden zo de beschikking over informatie. Met deze informatie had de elite een bevoorrechte positie en kon heersen over het gewone volk. Kennis is immers macht.

Na de uitvinding en invoering van de boekdrukkunst werd het makkelijker om informatie te vermenigvuldigen. Het aantal mensen dat kon lezen nam langzaam toe. Omdat een toenemend aantal mensen toegang kreeg tot informatie, brokkelde de absolute macht van de gevestigde orde af. Toegang tot informatie heeft uiteindelijk aan de wieg gestaan van onze hedendaagse democratie en heeft gezorgd voor meer gelijke kansen en een eerlijker verdeling in onze maatschappij.

Met de opkomst van het internet in de jaren 90 en de razendsnelle verspreiding van smart-devices de laatste tien jaar gaan we weer een stap verder; Het maakt niet meer uit waar ter wereld of in wat voor milieu je wordt geboren, met de aansluiting op het internet heeft nagenoeg de gehele mensheid de mogelijkheid te beschikken over alle informatie die er is! Iedereen heeft tegenwoordig de kans geïnformeerd te zijn, zijn mening te verspreiden, invloed te hebben, kennis te vergaren, waarde toe te voegen en deel te nemen aan de mondiale economie. Multinationals worden buitenspel gezet door kleine start-ups op een zolderkamer en kinderen in donker Afrika hebben toegang tot kennis en opleiding wat 10 jaar geleden volstrekt ondenkbaar was.

Toegankelijkheid en de snelle verspreiding van informatie zorgt uiteindelijk voor eerlijker verdeling, meer stabiliteit, versnelde technologische en economische ontwikkeling en meer gelijke kansen in de wereld.


De energie-evolutie

De ontwikkelingen rondom ‘energie’ lijken op die rondom ‘informatie’. Echter bij ‘energie’ zitten we nog in de fase waarin ‘informatie’ zich rond de middeleeuwen bevond. De grondstoffen en infrastructuur die ons van energie voorzien zijn in handen van een elite gevormd door grote rijke bedrijven en overheden die in dienst staan van deze ondernemingen. De gevestigde orde houdt alles het liefst bij het oude. Zij hebben immers de macht omdat ze kunnen bepalen wie voorzien wordt van energie en tegen welke prijs.

Met de komst van Solar-energie brokkelt echter de macht van deze elite snel af. Binnen enkele jaren is iedereen ter wereld in staat om tegen een aanvaardbare investering op elke gewenste schaalgrote te voorzien in zijn eigen energie. Waar het proces naar onafhankelijkheid zich bij informatie voltrok in honderden jaren, zien we dat rondom energie een ware revolutie gaande is en dat het proces slechts enkele tientallen jaren zal duren.

Daarnaast is de impact van energie op de mensheid vele malen groter dan de impact van informatie! Energie ligt namelijk aan de basis van alles: schoon drinkwater, voedsel, productie, industriële processen, transport, mobiliteit en zelfs de overdracht van informatie…

Hoe de wereld er over 10 jaar uit zal zien weet niemand, maar Solar gaat in ieder geval een grote positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de mensheid. Het zal zorgen voor meer welvaart, minder conflicten, een grotere participatie, eerlijker verdeling en een mooiere wereld!

Switch2Solar draagt door middel van opleidingen bij aan deze ‘solar-revolutie’!