news

news

Werken in de solar sector

05 March 2016

Inleiding

De snel groeiende zonne-energie sector in Nederland heeft inmiddels een omzet van bijna ! 2 miljard en is goed voor meer dan 9000 arbeidsplaatsen (FTE). Wereldwijd zijn inmiddels 8,1 miljoen mensen werkzaam in de duurzame energie, waarvan 2,8 miljoen in de zonnepanelen. Mede als gevolg van de elektrificatie van de energievoorziening en de opkomst van het elektrisch vervoer en nieuwe accutechnologie zal deze markt snel verder groeien. Binnen enkele decennia zal de omvang van de solar sector groter zijn dan de omvang van de huidige olie industrie! Deze markt biedt enorme kansen voor werkzoekenden en ondernemers.

Bronnen en extra informatie:


Waar is behoefte aan?

Onder invloed van subsidies en ondersteuning wordt de zonnepanelen markt tot op heden gekenmerkt door snelle verkoop, matige kwaliteit, lage prijzen en het snel plaatsen van de panelen tegen zo laag mogelijke kosten. De sector is echter aan het veranderen en ontwikkelt zich tot een volwassen markt. Zonne-energie wordt ook zonder ondersteuning rendabel en moet worden ingepast in de bestaande energievoorziening. Tevens zie je een snelle opkomst van nieuwe producten en diensten rondom zonne-energie (financiering, verzekering, inspectie, schoonmaak, projectbegeleiding, juridische diensten, etc…). Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe mensen en bedrijven die kennis en ervaringen uit andere branches mee nemen.


Wie maakt er kans op werk?

Mensen met een technische-, financieel/economische- en commerciële achtergrond maken veel kans op werk in de sector (alle opleidingsniveaus). Enkele relevante eigenschappen: ondernemend, conceptueel, duurzaam, verbinding kunnen leggen tussen techniek, economie en commercie.


Functies

In onder andere de volgende functies zijn vacatures te vinden:

  • Medewerker binnendienst
  • Medewerker buitendienst / account managers (Business-to-business)
  • Verkopers / adviseurs particulier markt (loondienst & free lance)
  • Project managers
  • Inkopers
  • Product managers
  • Systeem ontwerpers
  • Concept ontwikkelaars
  • Business Development Manager
  • Installateurs (loondienst & free lance)

Op de solarcareermap (Amerikaanse website) staat meer over verschillende functies binnen de branche.


Solar vacatures

Nederland:

Internationaal:


Opleidingen

Swich2Solar verzorgt opleidingen voor de verschillende disciplines zoals systeemontwerp, sales, advies, installatie, etc. Met name de opleiding Solar- Specialist (achtergronden, basisbegrippen, business-cases, systeemontwerp) is waardevol voor mensen die werk in de branche zoeken.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over werken en opleidingen in de zonne- energiebranche dan kunt u bellen op 076 5606260 of mailen naar info@switch2solar.nl.