news

news

Nieuwe opleidingsstructuur van Switch2Solar

13 February 2020

De nieuwe opleidingsstructuur van Switch2Solar sluit volledig aan op de huidige markt!

Ons assortiment is uitgebreid met de opleidingen Solar-Safety en Solar-Inspector. Daarnaast hebben we de opleiding Solar-Topfitter compleet gerestyled. We zien dat er bij het installeren van zonnepanelen meerdere specialisaties ontstaan zijn en dat het werk wordt uitgevoerd door mensen met een verschillend opleidingsniveau; van monteur tot ingenieur. Omdat de markt inmiddels al een aantal jaren groeit zien we ook een grote diversiteit in kennisniveau en ervaring bij cursisten die zich bij ons melden. Door de volledig modulaire opbouw kunnen we efficiënt in ieders opleidingsbehoefte voorzien.

In de opleiding Solar-Safety leren monteurs alle basisvaardigheden om veilig zonnepanelen te monteren. Onderwerpen die veel aandacht krijgen zijn: maken van verbindingen, fixeren van klemmen en onderconstructies, vereffenen, netjes afwerken zodat kabels niet beschadigen of connectoren in het water komen te liggen en veilig werken. In het praktijkexamen wordt uitgebreid getoetst of een deelnemer deze vaardigheden onder de knie heeft. Omdat de meeste monteurs het leuk vinden om met de handen te werken, lang stil zitten niet prettig vinden en soms moeite hebben met grote lappen tekst of theorie, hebben we de training zo opgebouwd dat deelnemers zich de leerstof gemakkelijk eigen kunnen maken. Tijdens de training wisselen korte blokken theorie en praktijkoefeningen elkaar af. We werken met veel fotomateriaal uit de praktijk en een cursusboek dat volledig is opgebouwd uit afbeeldingen. Op een groep van maximaal 8 cursisten staan 2 ervaren trainers uit de praktijk, zodat aandacht en resultaat gewaarborgd is!

Installateurs die de complete installatie willen verzorgen gaan na Solar-Safety verder voor het diploma Solar-Topfitter. Deze opleiding bestaat naast Solar-Safety uit de modules Solar-Electrical I en Solar-Projects. In Solar-Electrical I komen de omvormer, de bekabeling, de verdeelinrichting en de geldende normen en aansluitvereisten aan bod. In Solar-Projects wordt geleerd zonne-energie installaties projectmatig aan te pakken en zodoende de kwaliteit te waarborgen en een veilige werkomgeving voor een ieder te creëren. Uiteraard is het documenteren en vastleggen hier een onderdeel van. Ook constructieve- en ontwerp aspecten zijn onderdeel van deze opleiding.

De nieuwe opleiding Solar-Inspector is er voor installateurs die verdieping zoeken in de elektrotechnische aspecten van solar en pv-installaties willen inspecteren. Na de module Solar-Electrical I (die tevens onderdeel is van Solar-Topfitter) volg je de modules Solar-Electrical II en Solar-Inspection. In Solar-Electrical II gaat het onder andere over brandgevaar, specifieke toepassingen, veelvoorkomende storingen, aarding en bliksemafleiding. Tijdens de Solar-Inspection gaan de deelnemers met PV-meetapparatuur aan de slag en metingen verrichten aan zowel de AC- als de DC-zijde van de zonnepanelen-installatie. Ook leren we inspecties vanuit verschillend perspectief op een adequate wijze vast te leggen en te documenteren. Onderdeel van de opleiding is een zeer bruikbaar digitaal inspectierapport.

Voor ontwerpers, ondernemers, adviseurs en andere professionals die behoefte hebben om (snel) een degelijk kennisniveau op te bouwen over zonne-energie is er de opleiding Solar-Specialist. In de module Solar-Allround leert de deelnemer de ‘zin en onzin’ van zonnepanelen en gaat het over ‘alles’ wat met solar te maken heeft… techniek, klimaat, politiek, achtergronden, markt, prijs, basiskennis en berekeningen met betrekking tot opbrengst en vermogen. Daarna volgt Solar-Design, waarin geleerd word hoe (met pen, papier en een rekenmachine) een goed renderend systeem ontworpen kan worden.