nieuws

nieuws

Erkenningen, wat is de huidige stand van zaken?

26 March 2019

Per 1 januari 2019 zijn de erkenningsregelingen van STERKIN en KvINL (voorheen KBI / SEI) ondergebracht bij de nieuwe erkenningsorganisatie InstallQ. De doelstelling is om éénduidige erkenningsregelingen op de verschillende disciplines te formuleren die bijdragen aan transparantie en draagvlak. Tevens wordt vanuit de sector aangestuurd om met de regelingen een hoger kwaliteitsniveau te waarborgen!

De huidige STERKIN en KvINL erkenningen zullen tot 2021 geldig blijven. Ondertussen wordt er aan nieuwe InstallQ-erkenningen gewerkt. Deze zomer zijn naar verwachting de nieuwe erkenningen voor Gas, Water en Elektra klaar. De erkenning ZON zal daarop volgen. Tot 2021 hebben we dus feitelijk te maken met 3 erkenningsregelingen; STERKIN, KVINL en nieuwe InstallQ erkenningen.

Bedrijven die momenteel zowel een STERKIN als een KvINL erkenning hebben, worden door InstallQ geadviseerd om de STERKIN erkenning te behouden en de KvINL erkenning op te zeggen. Dit heeft te maken met de voorgenomen plannen om het gewenste kwaliteitsniveau en bijbehorende waarborging aan te scherpen. In de nieuwe erkenningsregelingen zullen zwaardere eisen omtrent opleidingsniveau, permanente educatie en controles geformuleerd worden. Deze elementen zijn momenteel het best vertegenwoordigd in de STERKIN erkenningen.

Nieuwe erkenningsaanvragen zullen, tot de nieuwe InstallQ-regelingen zijn vormgegeven, beoordeeld worden volgens STERKIN-normen. Aanvragen voor het Zonnekeur worden inmiddels gebaseerd op zowel KvINL als STERKIN erkenningen.

Onze opleidingen Solar-Specialist & Solar-Topfitter kwalificeren al jaren voor de STERKIN-ZON erkenning en zijn dus onverminderd een goede keuze indien je erkend installateur wilt worden.

Onze specialistische dagopleidingen Solar-Electircal, Solar-Inspection, Solar-Economics, Solar-Storage & Optimization, Solar-Standalone & Hybrid, Solar-Sales en PV*SOL-Design zijn allemaal inclusief certificaat en dus uitstekend te gebruiken om up-to-date te blijven in het kader van de erkenningen.

Nieuwe ontwikkelingen op dit gebied zullen we blijven communiceren.

Bron: InstallQ, STERKIN, KvINL, DEPK